Menu Menu
Julia Długołęcka

12 grudnia 2017 roku odbył się finał drugiej edycji McCafé® Barista Cup! Najlepszą baristką tej edycji konkursu okazała się Jolanta Wójtowicz, na co dzień pracująca w restauracji McDonald’s® przy Galerii Olimp w Lublinie.

Przygotowanie kawy
Ico coffe and books

Druga edycja McCafé® Barista Cup składała się z pięciu etapów – eliminacji wewnętrznych, warsztatów podczas McCafé® Barista Camp oraz rozgrywek ćwierćfinałowych, półfinałowych i wielkiego finału. Na każdym z etapów jury oceniało umiejętności pracy z kawą, takie jak: techniki wykończenia, umiejętności w dziedzinie latte art oraz kreatywność w łączeniu smaków poprzez tworzenie nowych propozycji napojów kawowych.

- Po raz kolejny wiedza i świetne umiejętności naszych baristów pozytywnie zaskoczyły członków jury. Rywalizacja była zacięta a niesamowita kreatywność i warsztat zrobiły na nas ogromne wrażenie - podsumowała Katarzyna Zyzało-Moczydłowska, Mistrzyni Polski Baristów 2012 i 2014, licencjonowany Q Grader i certyfikowany sędzia, a na co dzień specjalista ds. rozwoju produktów McCafé®.

Preparing coffee
Julia Długołęcka i inni
Puchar

Do finału zakwalifikowało się 6 osób, spośród których jury wybrało zwycięską trójkę. Najlepsi bariści wygrali m.in. wyjazd do palarni kawy w Holandii. Oto lista wszystkich laureatów w kolejności zajmowanych miejsc:

  • Jolanta Wójtowicz Restauracja McDonald’s Lublin Olimp
  • Michał Petrykowski Restauracja McDonald’s Warszawa Pułkowa
  • Sylwia Wojdak Restauracja McDonald’s Legionowo
  • Yurii Bezkrovnyi Restauracja McDonald’s CH Janki
  • Karolina Kazimierak Restauracja McDonald’s Warszawa Lazurowa
  • Piotr Synecki Restauracja McDonald’s PKP Katowice
Latte Macchiato
Ikona filiżanka

Zadaniem finalistów było przygotowanie i zaprezentowanie dwóch średnich kaw Flat White i dwóch identycznych kaw, dowolnie wybranego przez nich rodzaju.

We wcześniejszym etapie, podczas półfinału, uczestnicy musieli przygotować propozycję autorskiego napoju kawowego przy wykorzystaniu różnych składników, m.in. syropów smakowych, wielosmakowych posypek, kandyzowanych owoców, przypraw czy świeżych ziół.

Ćwierćfinałowym zadaniem była natomiast prezentacja umiejętności latte art, czyli malowania spienionym mlekiem na powierzchni kawy.

Latte Macchiato